Druivenrassen

Veel voorkomende druivenrassen in Oostenrijk

Witte wijn

  • Chardonnay:  beslaat ongeveer 4% van de aanplant. In Steiermark bekend als Morillon.
  • Frühroter Veltliner: inheemse druif die vooral in de Thermenregion, het Weinviertel en de Wagram staat.
  • Gelber Muskateller: nu nog slechts 1% van de aanplant, maar groeit in populariteit. Heel bekend als bruisend welkomstdrankje.
  • Grauburgunder (Ruländer, Pinot Gris): groeit vooral in Burgenland en Steiermark
  • Grüner Veltliner: bekendste Oostenrijkse druif, en beslaat ongeveer een derde van de aanplant.    Komt vooral voor in de wijngebieden langs de Donau en levert uitstekende wijnen die zeer breed inzetbaar zijn. Is niet verwant aan de (Früh)roter Veltliner.
  • Müller-Thurgau (Rivaner): ongeveer 4% van de aanplant, staat door heel Oostenrijk. Deze recente kruising levert mild wijnen voor alledag.
  • Muskat Ottonel: uit de grote muskaat-familie. Staat vooral rondom de Neusiedlersee aangeplant.
  • Neuburger: inheemse soort die bijvoorbeeld ook gebruikt wordt voor de Weense Gemischter Satz. Staat verder vooral in de Wachau en de Thermenregion.
  • Riesling (Rheinriesling): ongeveer 4% van de aanplant, en na Grüner Veltliner de belangrijkste witte kwaliteitsdruif, vooral in de Wachau, Kremstal en Kamptal.
  • Roter Veltliner: inheemse Oostenrijkse druif, vooral bekend uit de Wagram. In totaal staat nog geen halve procent aangeplant.
  • Rotgipfler: inheemse druif, vooral uit de Thermenregion. Bekend als Gumpoldskircher Königswein.
  • Sauvignon Blanc: in de 19e eeuw door aartshertog Johann in Steiermark geïntroduceerd. Beslaat in totaal 2% van de aanplant. Levert in Steiermark zeer bijzondere wijnen.
  •  Scheurebe (Sämling 88):net als de Müller Thurgau een nieuwe soort, die omstreeks 1900 ontstond. Wordt ook veel gebruikt voor grote zoete wijnen.
  •  Traminer (Gewürztraminer):een van de oudste druivensoorten ter wereld, komt door heel Oostenrijk voor, maar in totaal slechts 0,7% van de aanplant.
  •  Weissburgunder (Pinot Blanc): ongeveer 4,5% van de aanplant, door heel Oostenrijk verspreid.
  •  Welschriesling: afkomstig uit Noord–Italië, dat vroeger bij de Habsburgse monarchie hoorde. Levert heerlijke wijnen voor alledag, maar ook grote zoete wijnen.
  •  Zierfandler (Spätrot): een telg van de Roter Veltiner en als echte Oostenrijker te beschouwen.

Rode wijn

  • Blauer Burgunder (Pinot Noir): groeit in alle Oostenrijkse wijnregio’s.
  • Blaufränkisch (Limberger, Lemberger): eveneens een echte Oostenrijker en erg in opkomst. Belangrijk voor bijvoorbeeld Leithaberg en Eisenberg DAC, evenals Mittelburgenland DAC. Ongeveer 7% van de totale aanplant.
  •  Blauer Portugieser: kwam omstreeks 1770 vanuit Portugal naar Oostenrijk en werd snel geliefd door zijn zachte smaak. In Portugal bestaat de druif tot heden onder de naam Azul.
  •  Blauer Wildbacher: genetisch verwant met de Blaufränkisch en verantwoordelijk voor Schilcher, een specialiteit uit de Steiermark, met stevige zuren. Schilcher of Schiller is een Oudduitse naam voor een wijn met een rode schittering
  • Cabernet Sauvignon: aangeplant sinds de jaren ’80 van de 20ste eeuw.
  • Merlot: eveneens aangeplant sinds de jaren ’80 van de 20ste eeuw.
  • St. Laurent: aangeplant vooral in Burgenland en  Thermenregion. Ongeveer 1,5% van de aanplant.
  • Zweigelt : een kruising van St. Laurent en Blaufränkisch, ontwikkeld door Dr. Zweigelt. Staat in alle Oostenrijkse wijngebieden en beslaat ongeveer 14% van de aanplant.

 

 

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: